Cataracta este o afectiune oftalmologica reprezentată prin opacifierea cristalinului , fiind principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă medie de peste 55 ani. Cataracta nu doare si evolutia este progresivă.

CE REPREZINTĂ CATARACTA?

Ochiul uman se comportă ca un sistem optic format din mai multe componente. Cristalinul reprezintă una din aceste componente fiind o lentilă biconvexă situată în interiorul ochiului uman. Această lentilă are rolul de focaliza imaginea clară pe retină. Pierderea transparenței cristaliniene datorată diverselor cauze ( traumatisme, diabet zaharat, substanțe toxice, afecțiuni autoimune, radiații UV, alimentația săracă în antioxidanți ) poate determina apariția cataractei. Practic lumina care traversează componentele oculare nu mai poate pătrunde în interiorul ochiului și imaginea care se formează pe retină nu este clară.

CUM SE MANIFESTĂ CATARACTA

Cataracta este o afecțiune care apare la ambii ochi, este nedureroasă, evoluează progresiv cu scăderea clarității imaginilor mai ales în luminozitate scăzută. Pacienții percep imaginile blurate, nu suportă lumina soarelui, lacrimează des la lumină sau la televizor. Deasemenea când se instalează cataracta apare schimbarea mai des a dioptriilor la ochelari.
Cataracta prezintă mai multe forme- corticală, nucleară, subcapsulară, posterioară – în funcție de cauza și vârsta la care debutează boala.
Deasemenea cataracta prezintă mai multe stadii de evoluție clasificate în funcție de gradul de sclerozare a nucleului cristalinian. Practic cu cât este mai densa, mai dură cu atât vederea este mai scăzută și simptomele sunt mai supărătoare.

CUM SE TRATEAZĂ CATARACTA ?

În prezent tratamentul standard al cataractei este cel chirurgical- operație de înlocuire a cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial.
Momentul operației trebuie să fie ales în funcție de stadiul bolii, de activitățile zilnice, de vârsta și afecțiunile asociate ale pacientului.
Trebuie luat în considerare faptul că netratată la timp cataracta poate provoca glaucom, inflamații care pot duce la pierderea ireversibilă a vederii.

ÎN CE CONSTĂ OPERAȚIA DE CATARACTĂ?

În cazul adulților operația se desfășoară sub anestezie locală cu injecție sau picături. În unele situații impuse de starea generală a pacientului sau la copii se optează pentru anestezie generală. Operația necesită o pregătire preoperatorie ce constă în dilatarea pupilei, evaluare sumară a parametrilor și funcțiilor vitale ale organismului, evaluarea analizelor de laborator și consult cardiologic. După ce se efectuează pregătirea preoperatorie pacientul este transferat în sala de operație, în mediul steril. Intervenția se desfășoară sub microscop operator, pacientul fiind în poziție culcat, dar conștient pe tot timpul operației. Datorită anesteziei locale durerea nu va fi resimțită. Instrumentele utilizate în timpul operației sunt sterile,  de dimensiuni mici de ordinul milimetrilor pentru a crea un traumatism cât mai mic asupra structurilor globului ocular.  Aspirația cristalinului se va face cu o sonda de facoemulsificare care asigură o curățare eficientă a capsulei și o pregătire optimă pentru implantarea cristalinului artificial. La sfârșit se va implanta cu ajutorul unui injector special un cristalin artificial. Acesta este o lentilă de dimensiuni mici, dintr-un material biocompatibil, foldabil(pliat) ce asigură claritatea și proprietățile necesare unei vederi optime. Tipul de cristalin se stabilește preoperator în urma unor măsurători biometrice adaptând dioptriile la cerințele și aspectele anatomice oculare.

CE ESTE NECESAR SĂ RESPECTE PACIENTUL POSTOPERATOR

Operația de cataractă este o intervenție de complexitate redusă, nedeterminând dezechilibre in organismul uman. A doua zi după operație se va scoate pansamentul,  pacientul fiind examinat cu atenție. Din a doua zi după operație pacientul va primi schema de tratament cu picături și va trebui să respecte indicațiile primite. Câteva zile pacientul va simți o ușoară jenă local, lăcrimare ușoară, roșeață trecătoare , încețoșare ușoară a vederii. Aceste simptome sunt trecătoare, ele se vor remite în timp.

IMPORTANT DE REȚINUT ESTE FAPTUL CĂ DACĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ SE FACE LA MOMENTUL OPORTUN RECUPERAREA VEDERII ESTE RAPIDĂ, SIMPTOMELE POSTOPERATOR SUNT PRACTIC INEXISTENTE ȘI RISCUL DE APARIȚIE A COMPLICAȚIILOR ESTE REDUS.

Pentru că ținem la ochii tăi!

Pentru consultații si diagnosticarea corectă și precisă a cataractei
• Medic Primar Oftalmolog – Grosu Manulela

Serviciile clinicii

Ne găsești deschis

L – V 9:00 – 17:00
ROMAN Bd. Republicii nr. 35
E-mail contact@profilens.ro

Suntem AICI

Ce oferte avem?

Te așteptăm în cadrul Clinicii ProfiLens și vei descoperi pe lângă profesionalismul de care dăm dovadă și o sumedenie de promoții și soluții pentru tine

Începe de azi!